}

Toukokuun metalliuutiset

Julkaistu 04.06.2020

 

Päivän raaka-ainehinnat:

3 kk Al LME USD 1.556 / 1.390 EUR
Cu LME USD 5.499 / 4.924 EUR

Pääuutiset

Raaka-ainemarkkinat jatkavat nousuaan. Alumiinin hinta (LME3) on selvästi yli 1 500 dollaria tonnilta, ja kuparin hinta on ylittänyt 5 400 dollaria tonnilta ja lähestyy 5 500 dollaria.

Viime viikolla useat maat julkaisivat ostopäälliköiden suhdannenäkemyksiä kuvaavan ostopäällikköindeksin (Purchasing Managers’ Index, PMI), joka antoi sekalaisen kuvan talouden näkymistä. Italian ja Ranskan PMI oli odotettua korkeampi, kun taas Espanjassa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa PMI oli alhaisempi. Toisaalta Kiinan PMI (50,3) oli myönteisempi kuin kuukautta aiemmin (49,3).

Useat valtiot ovat valmiita sijoittamaan mittaviin toimiin talouden elvyttämiseksi. Listan kärjessä Japani, joka on ilmoittanut toistaiseksi maailman suurimmasta koronatilanteen hoitoon tarkoitetusta taloudellisesta elvytyspaketista.

Hyvä uutinen on se, että monet maaliskuussa toimintansa pysäyttäneet autonvalmistajat ovat nyt aloittaneet tai ainakin suunnittelevat toiminnan uudelleen käynnistämistä. Tällä odotetaan olevan suotuisia vaikutuksia autoteollisuudessa käytettyjen metallien, etenkin alumiinin ja teräksen, kysyntään.

Covid-19-viruksen aiheuttamista tuotannon menetyksistä yrityksille ei juuri ole uutisoitu. Perjantaina 29.5 Peru kuitenkin ilmoitti odottavansa 15%: n metallituotannon menetystä sulkujen vuoksi. Jos rahoitusmarkkinat alkavat keskittyä enemmän tuotantotappioihin, se voi johtaa metallien hintojen nousuun.

Toistaiseksi rahoitusmarkkinat keskittyvät kuitenkin Yhdysvaltojen ja Kiinan välisiin jännitteisiin ja seuraa kestääkö kauppasopimuksen ensimmäinen vaihe, vai vetäytyykö Yhdysvallat sopimuksesta. Viime perjantaina Yhdysvallat keskittyi WHO: hon ja Hong Kongiin eikä Kiinan kanssa tehtyyn kauppasopimukseen. Tämä oli helpotus rahoitusmarkkinoille, mikä merkitsi raaka-aineiden hintojen nousua.

 

Hintoja korottavia tekijöitä

  • Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppasopimukset
  • Uutisointi koronaviruksesta
  • Ilmoitukset talouden elvytystoimista

 

Hintoja madaltavia tekijöitä

  • Yhdysvaltojen, Kiinan ja Euroopan talouden hidas kasvu
  • Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota