}

Elokuun metalliuutiset

Julkaistu 04.09.2020

Päivän raaka-ainehinnat 3.9.2020:

3 kk Al LME USD 1.779 / 1.506 EUR, elokuun keskihinta 1500 EUR/tn
Cu LME USD 6.613 / 5.613 EUR, elokuun keskihinta 5490 EUR/tn

Pääuutiset

Raaka-aineiden hinnat jatkavat nousuaan. Kuparin hinta nousi elokuun ajan ja syyskuun alussa Cu LME USD oli jo 6.789 - viimeksi hinta on ollut tällä tasolla 2018 keväällä. Alumiini seuraa kuparin kehitystä, mutta verkkaisempaa tahtia vahvistuvan EUR:n johdosta.


Useampi tekijä edesauttaa USD- hintojen nousua: heikko Yhdysvaltain dollari sekä positiiviset talouslukemat Kiinasta. Yhdysvaltain keskuspankki (Federal Reserve System – Fed) on ilmoittanut pitävänsä korkotason alhaisena, mikä on vaikuttanut dollarin heikentymiseen, joka puolestaan heijastuu raaka-ainehintoihin. Kiinan ostopäälliköiden suhdannenäkemyksiä kuvaava ostopäällikköindeksi (Purchasing Managers’ Index, PMI) oli odotettua positiivisempi.


Samanaikaisesti varsinkin Lontoon metallipörssin (LME) kuparivarastot ovat vähäisiä ja pelko kuparin kasvavasta niukkuudesta nostaa hintaa. Erityisesti Kiina ostaa kuparia, ja valtion kuparivarannot ovatkin lisääntyneet viime kuukausina.


Suomen metalliteollisuuden kannalta positiivisia uutisia saatiin mm. Saksasta, jonka talous elpyy odotettua nopeammin. Saksa on sekä viennin että tuonnin arvossa mitattuna Suomen tärkein kauppakumppani.

 

Hintoja korottavia tekijöitä

  • Yhdysvaltojen ja Kiinan väliset kauppasopimukset
  • Ilmoitukset talouden elvytystoimista
  • Korona-pandemian vakiintuminen

 

Hintoja madaltavia tekijöitä

  • Yhdysvaltojen, Kiinan ja Euroopan talouden hidas kasvu
  • Kiinan ja Yhdysvaltojen välinen kauppasota
  • Euron vahvistuminen