Messinki

10 faktaa messingistä 

 

1. Messinkiä on käytetty historian saatossa jo 1500 jKr. lähtien hyvin monin eri tavoin, kuten esimerkiksi keskiajalla messinkikanuunoina, ovenkahvoina ja kolikoina.

 

2. Messinkiä voisi kutsua näyttävyydestään huolimatta myös varsin näkymättömäksi aineeksi. Koska sitä on helppo muokata, se johtaa sähköä ja on myös antimagneettinen, käytetään sitä erittäin monissa eri rakennus- ja sähköteknisissä konstruktioissa. Hyvin usein sen pinta on kuitenkin kromattu, tinattu tai jopa hopeoitu halutusta ominaisuudesta riippuen. Messinkiä on ympärillämme enemmän kuin arvaammekaan: joka kodissa jopa kymmeniä kiloja messinkiä.

 

3. Messinki koostuu käytännössä kuparista, jota on seostettu 5-40 prosenttisesti sinkillä. Lisäämällä pieniä määriä muita metalleja, saadaan messinkien ominaisuudet paranemaan eri käyttötarkoituksia silmällä pitäen.

 

4. Messingit on jaettu kolmeen eri ryhmään:

Perinteinen messinki CW508L, jonka käyttötarkoitus liittyy yleensä näyttävyyteen. Saatavana lähinnä putkina ja levyinä.
Lyijytetty messinki, yleisimpänäseoksena CW614N, joka lienee maailmassa yleisin automaattiseen työstöön tarkoitettu laatu. Lisätty lyijy parantaa olennaisesti lastun katkeamista koneistusvaiheessa.
Erikoismessingit, joihin on lisätty muita metallejaestämään esimerkiksi sinkkikatoa tai parantamaan pinnan kiillon säilyvyyttä.


5. Sinkki estää korroosiota, mutta kupariin lisättynä sen tarkoitusperä on lähinnä esteettinen. Ulkokäyttöön tarkoitetuissa messingeissä onkin aina suhteellisesti ottaen enemmän kuparia kuin sinkkiä, ulkolaadut säilyttävät pintansa kauemmin tummentumatta. Lyijy taas lisäaineena tekee seoksista kovempaa, mutta toisaalta sen vaikutuksesta esimerkiksi lattatangot murtuvat niitä väänneltäessä helpommin. Tästä kohtaa tankoja pitääkin lämmittää sopivasti.

 

6. Valtaosa lyijypitoisista messingeistä soveltuu jatkojalostettavaksi eri työstöprosesseilla kuten jyrsintä, kierteitys tai lävistys. Seos CW614N, koneistettavuusindeksillään 100, on yksi parhaista tunnetuista kyseiseen työhön sopivista materiaaleista.

 

7. Messingille on ominaista sen kultainen väri, joka eroaa suuresti kuparin ja pronssin sävyistä. Kun halutaan näyttävää koristeellisuutta, käytetään messinkiä laajamittaisesti eri seoksina, sekä ulko- että sisäkäytössä. Malliesimerkkeinä valaisimet, kaiteet, ovenkahvat, saranat ja rakennusten julkisivut.

 

8. Messingin erinomaisen joustavuuden vuoksi siitä voidaan tuottaa monia erilaisia muotoja suulakepuristamalla, valssaamalla tai vaikka takomalla, seoksesta riippuen. Tämän ominaisuutensa sekä korkean korroosionkestävyyden vuoksi messinkiosia työstetäänkin usein erilaisiin liittimiin, sovittimiin, muihin putkistojen osiin sekä yleisesti kaikkeen missä tarvitaan tarkkoja toleransseja.

 

9. Kuparimetalleihin kuuluvana messinkiä voidaan helposti kierrättää. Uudelleen sulatukseen, ja näin kiertoon palautuvaa materiaalia ovat muun muassa hanat, saniteettitarvikkeet ja koriste-esineistä esimerkiksi kynttilänjalat.

 

10. Euroopan Unionilla on pyrkimys vähentää messinkien automaattilaaduissa käytettävää lyijyn osuutta. Erilaisia messinkiseoksia on ollut kokeilussa jo kaikilla tehtailla, mutta yksiselitteisesti tarpeeksi hyvää lyijytöntä tai vähälyijyistä seosta ei ole vielä saatavilla. Varastossamme on kuitenkin joitakin laatuja, joilla pääset aineita halutessasi jo testaamaan.

 Tarkastele messinkitarjontaa