Alumiinin korroosio

Alumiinin korroosio

Esimerkki alumiinilevyn alkavasta korroosiosta.

Korroosio tarkoittaa alumiinipinnan hajoamista ja sitä kutsutaan eroosiokorroosioksi. Korroosio johtuu alumiinin riittämättömästä luonnollisesta korroosionkestävyydestä. Tällä sivulla on lisätietoa yleisimmistä korroosiotyypeistä, alumiinin korroosionkestävyydestä sekä esimerkkejä tekijöistä, jotka aiheuttavat korroosiota alumiinissa.

Korroosiotyypit

Yleisimmät korroosiotyypit:

Galvaaninen korroosio: esiintyy, kun alumiini on kosketuksissa jalompiin metalleihin, kuten rautaan.

Pistekorroosio: esiintyy alumiinin ollessa erittäin kosteassa ympäristössä, usein suolapitoisissa ympäristöissä (normaalisti epäpuhtaassa ympäristössä) sekä ympäristöissä, joissa vesi ei voi poistua metallilta. Pistekorroosio on alumiinin yleisin korroosion muoto.

Alumiinin korroosiokestävyys

Korroosionkestävyys ilmoittaa alumiinin kestävyyden korroosiota vastaan. Alumiinin korroosionkestävyys on hyvä moniin muihin metalleihin verrattuna.

Lisätietoa alumiinin korroosiosta on annettu ISO-standardissa 9023.

Oksidikerros - luonnollinen suoja korroosiota vastaan

Oksidikerrosta voidaan pitää suojakalvona, joka muodostuu alumiiniin sen ollessa yhteydessä happeen. Kyseinen kerros suojaa alumiinipintaa korroosiolta lyhytaikaisesti. Jos oksidikerroksessa on mekaanisia vaurioita, vahingot korjautuvat välittömästi happipitoisessa ympäristössä.

 

Oxide layer

Oksidikerros suojaa alumiinia korroosiolta, jos alumiinia säilytetään ympäristöissä, joissa ei ole suuria lämpötilavaihteluita, ja sitä kuljetetaan kuivassa ympäristössä, jossa metalli on pakattu hyvin niin, ettei metallin pintaan pääse kosteutta. Oksidikerros on stabiili pH-alueella 4-9. Jos alumiini altistuu erittäin happamille tai emäksisille ympäristöille pH-alueen 4-9 ulkopuolella, seurauksena on metallin voimakas korroosio. Esimerkiksi alkoholit syövyttävät alumiinia ainoastaan vähän, jos niissä ei ole orgaanisia happoja. Voimakasta korroosiota voi puolestaan esiintyä, jos ympäristössä on samanaikaisesti muurahaishappoa. Olemme laatineet luettelon eri kemikaalien vaikutuksista alumiiniin. 

Itse oksidikerroksen muodostumisen aikana tapahtuvaa prosessia voidaan pitää alumiinipinnan korroosiona. Vastaavasti myös anodisointi, jonka tarkoituksena on parantaa alumiinin korroosiokestävyyttä, on korroosiota, joka kuitenkin tapahtuu kontrolloiduissa olosuhteissa.

 

Alumiini meriympäristössä

Jos alumiinia käytetään meriympäristöissä ja sen on oltava merivedenkestävää korroosion välttämiseksi, suosittelemme standardin EN13195:2009 mukaisesti käyttämään meriympäristöissä sarjan 5000 ja 6000 seoksia. Tähän soveltuvat hyvin esimerkiksi seokset 5083, 5754, 6060 ja 6082.

 

 

 

Video veden aiheuttamista vahingoista alumiinituotteeseen:

Haluatko lisätietoa

Alumiinin oikeaoppinen käsittely ja varastointi