Anodisointi

Anodisointi

Neljällä eri värillä anodisoitu alumiinituote.

Sähkökemiallisessa pintakäsittelyssä, jota kutsutaan myös anodisoinniksi, lisätään luonnollista oksidikerrosta, joka muodostuu alumiinin pintaan sen ollessa yhteydessä happeen. 

Oksidikerrosta lisätään sähkövirralla, jolloin alumiinipinnan kestävyys paranee. Anodisointia voidaan käyttää myös pinnan koristelemiseen, sillä anodisoitu pinta voidaan värjätä. Mitä ulkonäköön tulee, alumiinin metallipinta säilyy anodisoinnin aikana ja pinnasta tulee yhtenäisempi.

Alla on lisätietoa anodisoinnista sekä anodisoidun alumiinin suositelluista käyttökohteista oksidikerroksen paksuuden mukaan.

 

Anodisointi

Viitteellinen kuva esittää alumiinituotteen laskun elektrolyysikylpyyn ja virran välityksen elektrolyyttiliuoksen avulla. Alumiini toimii tällöin virtapiirin anodielektrodina, minkä vuoksi prosessia kutsutaan anodisoinniksi. Elektrolyysikylpy muodostaa oksidikalvon, joka sulautuu alumiiniin sen sijaan, että se jäisi metallin pintaan.

 

 

 

Käyttötarkoitus määrittyy oksidikerroksen paksuuden mukaan

Elektrolyysikylvyn eri tekijät (esim. lämpötila, virran voimakkuus ja aika) vaikuttavat oksidikerroksen lopulliseen paksuuteen. Oksidikerroksen paksuus vaikuttaa erilaisten anodisoitujen alumiinikappaleiden käyttötarkoituksiin:

 

Normaali anodisointi           
10 µm  Normaali kuormitus sisätilassa.                    
15 µm  Kova kulutus sisä- tai ulkotilassa kuivassa ja puhtaassa ilmassa.                 
20 µm  Normaalista huomattavaan kuormitukseen ulkotilassa (esim. kuljetus- ja rakennusala). Huomattava kuormitus kemiallisten vaikutuksien alaisena sisätilassa (esim. elintarviketeollisuus).
25 µm  Pinta altistuu suurelle kuormitukselle korrosoivassa ympäristössä tai kulutuksen seurauksena              

Kerroksen paksuus

Asiantunteva tiimimme on käytettävissänne, mikäli teillä esiintyy epäselvyyksiä pinnan anodisointimäärään (µ) liittyen tai haluatte lisätietoa anodisoinnista.

 

Kuvia anodisoinnista:

  • Anodisointi: Alumiinituotteiden valmistelu
  • Anodisointi: Esikäsittely
  • Anodisoitavat alumiinituotteet
  • Anodisoidut tuotteet