Alumiinin puhdistus

Miksi alumiinin puhdistus saattaa olla tärkeää?

- Oikeaoppinen puhdistus on tärkeä ja tehokas tapa säilyttää alumiinipinnan koristeellinen ilme ja välttää sen korroosio. Ilman puhdistusta alumiini voi monissa käyttökohteissa muuttua harmahtavaksi – mikä voi toki tilanteesta riippuen olla täysin hyväksyttävä lopputulos. Oikeanlaisella puhdistuksella tältä voidaan kuitenkin välttyä.

- Joillakin teollisuudenaloilla, kuten elintarviketeollisuudessa, on tärkeää, että alumiinituotteet voidaan puhdistaa alaa koskevien lakien ja säännösten mukaisesti.

- Tietoisuus alumiinituotteelle toteutetusta pintakäsittelystä on tärkeää, sillä tietyt puhdistusaineet ja -menetelmät voivat olla niille tuhoisia.

Alta löydät tietoa joidenkin puhdistuotteiden vaikutuksista valittuihin pintakäsittelyihin ja viimeistelyihin. Aluksi on lueteltu yleisiä ohjeita alumiinin puhdistamiseen.

 

Yleisohjeita

  • Pinnoittamattoman alumiinin pintaan muodostuu hapen vaikutuksesta suojaava harmaa oksidikerros. Oksidikerros voidaan poistaa mekaanisesti alumiinille soveltuvalla hiontapastalla.
  • Kokeile ensin aina miedointa puhdistustapaa.
  • Älä koskaan sekoita eri tyyppisiä puhdistusaineita.
  • Noudata aina tuotteiden ohjeita.
  • Tuotteita ei tulisi puhdistaa kuumina tai erittäin kylminä.
  • Ennen laajamittaista puhdistusta, testaa puhdistusmetodia ensin pienelle pinta-alalle. Testaaminen osoittaa sekä tuotteen tehokkuuden, että sen tuottaman mahdollisen vaurion pintaan.
  • Älä käytä alumiinipinnoille tarkoitettuja puhdistusaineita muille pinnoille, sekä päinvastoin.
  • Puhdistuksen jälkeen alumiinipinnan on aina annettava kuivua kokonaan. Poikkeuksena puhdistus hankaavilla kiillotusaineilla, jotka poistetaan kuivalla liinalla.
  • Valitse puhdistusaine aina tuotteen pintakäsittelyn / pinnan mukaan.

 

anodisoitu-alumiini-ennen-jälkeen-puhdistus

Anodisoitu alumiinipinta ennen puhdistusta (ylempi) ja sen jälkeen (alempi)

 

 

 

Suositellut puhdistustavat erilaisille alumiinipinnoitteille

Taulukon ohjeistukset ovat viitteellisiä. Käytä aina tilannekohtaista harkintaa tuotteen, viimeistelyn ja ympäristön mukaan. Jos tuotteelle on tehty esteettistä pintakäsittelyä, ole erityisen varovainen puhdistuksen suhteen.

Kokeile aina ensin miedoimpia puhdistusmetodeja, ja siirry tarvittaessa vahvempiin keinoihin.

 

 

Lähde: Davis, J. R. (1999). Corrosion of Aluminium and Aluminium Alloys. ASM International.

 

LUE TARKEMMIN ANODISOIDUN ALUMIININ PUHDISTAMISESTA