Metalliuutiset viikko 9

Weekly metal prices from Alumeco Group

Uutisia, jotka ovat vaikuttaneet metallien hintoihin

Raaka-aineiden hinnat 1.3.2023

Alumiini LME 3kk USD 2,400/ EUR 2,260

Kupari käteinen LME USD 9,040 / EUR 8,520

Vastuuvapauslauseke

 

Kuparin ja alumiinin hinnat ovat kehittyneet eri suuntiin viimeisimmän hintapäivityksemme jälkeen. Kuparin hinta on noussut tasaisesti, kun taas alumiinin hinta on laskenut hieman.

Uskomme edelleen, että metallimarkkina kehittyy positiiviseen suuntaan. Energiapula ei ole toteutunut odotetusti, joten taantuman todennäköisyys on aiempaa pienempi Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Samaan aikaan Kiinan talous on nousussa ja koronarajoitusten purkamisen johdosta Kiinan tavaraliikenne on palautumassa asteittain takaisin normaalitilaan. Nämä ovat tällä hetkellä metallimarkkinoiden tärkeimmät taustatekijät, jotka luovat markkinoille nousujohteista suuntaa.

Euroopan ja Yhdysvaltojen inflaatio on kuitenkin edelleen otettava huomioon. Inflaatio aiheuttaa korkojen nousua. Toistaiseksi näyttää siltä, että inflaatiota on vaikeampi torjua kuin alun perin odotettiin. Yhdysvaltain keskuspankki (FED) ja Euroopan keskuspankki (EKP) joutuvat nostamaan korkoja odotettua enemmän inflaation hillitsemiseksi.

Inflaatio ja korkojen nousu nostavat palkkoja ja tuotantokustannuksia, mutta ne merkitsevät myös hidasta talouskasvua ja tuotannon vähenemistä. Inflaation vaikutuksesta metallien hintoihin on siis vaikea saada selkeää kuvaa.

Tällä hetkellä metallien hinnat ovat nousussa Kiinan ostopäällikköindeksin (PMI) vuoksi. Kiinan PMI-indeksi nousi 52,6:een, mikä oli suurin kuukausittainen nousu yli vuosikymmeneen. Tämä on siirtänyt huomion hetkeksi pois inflaatiosta ja korkojen noususta.

Näyttää siltä, että elämme ajanjaksoa, jossa markkinat odottavat makrotaloudellisia tietoja rahoitusmarkkinoiden suunnan määrittämiseksi. Tällä hetkellä painopiste on siis Kiinan PMI:ssä, ja metallien hinnat nousevat, mutta on mahdollista että, painopiste siirtyy takaisin inflaation ja korkojen nousuun, jolloin hinnat saattavat jälleen laskea.

 

Metallien hintoihin vaikuttavat tekijät

Inflaatio.
Kiinan, Yhdysvaltojen ja Euroopan taloustiedot.
Energian hintojen nousu.
Ukrainan sota.

 

Hinnat 1.3.2023

Metal prices from London Metal Exchange.