Ruostumattomien terästen markkinakatsaus

Banner EN

Hinnat nousussa ja kysyntä pienoisessa laskussa

Ruostumattomien terästen kysyntä on hiipunut, mutta maltillinen hintojen nousu jatkuu tänä talvena. Suurin syy hintojen nousun taustalla on energiakustannusten nousu, joka nostaa tuotantokustannuksia tehtailla.

Markkinatilanne vakiintumassa

Ukrainan sota ja energian hinnan nousu iskivät alkukeväästä kovasti markkinoihin, ja ruostumattomien terästen kysyntä väheni merkittävästi. Supistunut kysyntä aiheutti kilpajuoksun, jossa kaikki yrittivät pienentää täynnä olevia varastojaan, jotka oli ostettu korkeampaan hankintahintaan. Tilanne näyttää nyt rauhoittuneen, ja hinnat ovat vakiintumassa korkeammalle tasolle kuin mitä kesällä nähtiin.

Levyjen hinnat ovat tällä hetkellä nousseet yli 10 prosenttia syyskuuhun verrattuna, koska tehtaat nostavat hintojaan kesän raskaiden tappioiden jälkeen.

Tankojen hinta on vakaa, mutta energialisäys aiheuttaa todennäköisesti yleisen hinnankorotuksen.

Eurooppalaiset kelatehtaat ovat jo vähentäneet tuotantoaan tarjonnan vakauttamiseksi, ja nykyisen kysynnän vuoksi supistuksia tuotantomääriin on todennäköisesti luvassa lisää.

Energiakustannukset ovat edelleen ongelma

Energiahinnat ovat edelleen korkeat kaikkialla Euroopassa, mutta elo- ja syyskuun kaasupaniikki on laantunut. Erityisesti Norja on toimittanut riittävästi maakaasua, jotta Eurooppa selviää talven yli.

Energialisien odotetaan edelleen nousevan tänä syksynä, mikä voi aiheuttaa lisääntyvää kilpailua Aasiasta tuotavan ruostumattoman teräksen kanssa.

Raaka-aineiden hinnat nousussa

Eurooppalaisten tehtaiden seosainelisät nousevat marraskuussa, joissakin tapauksissa merkittävästi. AISI 304 ja AISI 304L nousevat yli 1 % ja AISI 316 ja AISI 316L yli 4,5 %.

Molybdeenin hinta on viime aikoina noussut 13 %, mikä vaikuttaa erityisesti AISI 316 ja AISI 316 L:ään.

Nikkelin hinta ei ole vieläkään täysin toipunut myrskyisästä keväästä, ja se vaihtelee edelleen. Varastot ovat tällä hetkellä laskussa, ja LME:n suunnitelmat kieltää venäläinen nikkeli (luokka 1) aiheuttavat lisää varastojen pienenemistä ja nostavat hintaa.

Raaka-aineiden hintojen nousu näkyy myös romun hinnassa, joka on noussut jopa 9 prosenttia. Valtaosa eurooppalaisesta ruostumattomasta teräksestä perustuu romuun, minkä vuoksi romun hinta on tärkeä tekijä kokonaishinnassa.

The nickel price has been fluctuating the past 3 months.

Kansainväliset jännitteet luovat epävarmuutta

Ukrainan sota aiheuttaa edelleen epävarmuutta kansainvälisillä markkinoilla, ja sen lopputulosta on tällä hetkellä vaikea ennustaa.

Nikkeli on suurin yksittäinen tekijä, joka vaikuttaa ruostumattomien terästen hintaan, ja Venäjä on maailman toiseksi suurin nikkelintuottaja (luokka 1). Tämä tarkoittaa, että venäläisen nikkelin saatavuus vaikuttaa maailmanlaajuiseen tarjontaan ja hintaan.

Myös Aasiassa tilanne voi muuttua huonompaan suuntaan.

Kiinan ja Taiwanin väliset jännitteet ovat edelleen korkealla, ja Kiina on äskettäin uhannut tukkia maiden välisen salmen. Taiwan on merkittävä ruostumattomien terästen viejä, ja saarto vaikuttaa maailmanlaajuiseen tarjontaan.